Felicitări! Tocmai ai obținut primul tău job! Iar asta e mare lucru, având în vedere cât de volatilă este piața forței de muncă și cât de complicat climatul economic pe care-l traversăm. Ai primul tău salariu și este pentru prima oară în viață când câștigi propriii bani (asta dacă nu-i punem la socoteală pe cei din alocație sau pe cei câștigați când mergeai să-ți sorcovești bunicii la început de an!). Ai toate motivele să sărbătorești, deși salariul nu te transformă peste noapte într-un milionar (și nici nu prea ar avea cum, având în vedere că primul loc de muncă înseamnă, în cele mai multe cazuri, o poziție entry level).
Dar primul job și primul salariu vin la pachet nu doar cu entuziasm și provocări, ci și cu responsabilități de tot felul. Printre ele și responsabilitățile financiare, pe care poate nici nu le-ai anticipat... Însă nu trebuie să te descurajezi sau să te lași atins de anxietate, pentru că noi am alcătuit un ghid simplu, cu câțiva pași ușor de pus în aplicare, care te vor ajuta să-ți gestionezi inteligent banii.
Iar pentru asta nu trebuie să fii expert în finanțe: ai nevoie doar de un pic de disciplină și planificare atentă!
Creionarea unui buget te poate ajuta să-ți urmărești banii, să-ți identifici cheltuielile și să le împarți în diferite categorii, cum ar fi cheltuielile cu alimente, îmbrăcăminte, achitarea facturilor, cheltuieli cu educația, cheltuieli medicale, distracții & divertisment, cheltuieli cu transportul (asigurare auto, combustibil, taxi, abonamente la transportul în comun).
Fără un plan financiar, e ușor să cheltuiești în exces. Deși unele metode de bugetare sunt mai complicate, poți alege o metodă simplă, care să nu-ți dea prea multe bătăi de cap! De fapt, bugetul tău trebuie să se axeze pe două direcții principale: suma pe care o încasezi lunar și cum te decizi să o aloci. Conform regulii 50-30-20, jumătate din venitul tău ar trebui să meargă către nevoi, 30% către dorințe și 20% către economii. Există câteva aplicații de bugetare ușor de utilizat, care-ți pot importa veniturile și cheltuielile fără efort și pot genera statistici financiare ușor de urmărit și de înțeles.
Tinerețea este o vârstă a entuziasmului și a lipsei de griji și nu spune nimeni că trebuie să trăiești cu frica drobului de sare, dar un pic de precauție nu strică niciodată. Iar pe plan financiar, precauția se traduce prin existența unui fond minim de economii. Cine s-ar fi gândit că în doar trei ani ne vom confrunta cu o epidemie, cu război și inflație? Și, totuși, asta s-a întâmplat. Pentru unii dintre noi, această perioadă a însemnat pierderea locului de muncă, diminuarea veniturilor, scăderea nivelului de trai, perioade de spitalizare, cheltuieli medicale. Știu, pare mult când le vezi scrise, dar deși nu avem nici un control asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru, putem totuși controla modul în care reacționăm sau, cu alte cuvinte, cum ne prinde o astfel de situație.
Pregătindu-te pentru orice scenariu posibil, nu vei fi luat(ă) prin surprindere și nu vei fi pus(ă) în situația de a te împrumuta sau de a face datorii! Un fond minim de urgență ar trebui să-ți acopere cheltuielile de trai pentru cel puțin două luni, dar ideal ar fi să ai bani puși deoparte pentru cel puțin jumătate de an!
Cu cât vei începe mai devreme să depui bani în acest fond de urgență, cu atât plasa ta de siguranță va fi mai solidă!
Achitarea datoriilor anterioare ar trebui să fie o prioritate atunci când te angajezi prima dată. Când îți distribui veniturile între economii și rambursarea datoriilor, totul se rezumă la aspirațiile tale individuale și la ambițiile tale de planificare familială. Cu alte cuvinte, dacă vrei să-ți întemeiezi la un moment dat o familie, e mai sănătos să nu pornești la drum cu datorii, pentru că existența lor poate influența (și) dinamica relației de cuplu.
Cum spuneam și mai sus, salariul de la primul job nu înseamnă că vei avea mulți bani deodată, dar înseamnă ceva mai important decât atât: că te poți baza pe un venit lunar constant, iar asta se traduce prin predictibilitate. Cu alte cuvinte, nu mai depinzi de job-uri sezoniere și nesigure, nu (mai) trebuie să faci slalom printre venituri fluctuante, ci știi exact câți bani îți intră în buzunar (sau, mai precis, pe card) și poți fi pregătit să-i administrezi.
Prin urmare, rambursarea datoriilor ar trebui să fie un element important pe lista ta de priorități financiare.
Da, ai citit bine! Știu că pensia pare acum pentru tine precum cea mai îndepărtată galaxie din univers. În plus, angajatorul tău îți reține contribuțiile obligatorii pentru sănătate și pensie, deci nu vezi nici un motiv pentru care ți-ai bate tu capul cu asta! Dar poate ar fi înțelept să explorezi și alte modalități de economisire, cum ar fi fondurile private de pensii sau alt gen de investiții. Chiar și o sumă mică pe care o virezi acum într-un fond de pensii s-ar putea să facă o diferență pentru tine, cel din viitor. Gândește-te că banii aceia nu-ți aparțin ție, cel de azi, ci ție, cel de peste 30-40 de ani. Atunci când mergem în vacanță și vedem vase de croazieră destinate exclusiv seniorilor, gândurile care ne trec prin minte sună cam așa: „Ce bine o duc occidentalii și câtă grijă au de bătrânii lor!“.
De fapt, oamenii au grijă de ei înșiși, dar încep să facă asta încă din tinerețe, chiar de la primul salariu. Pentru că educația financiară îi învață despre necesitatea contribuțiilor constante, printre altele, și la fondurile de pensii.
Investiția într-o asigurare de viață la primul tău loc de muncă este una dintre cele mai înțelepte investiții pe care le poți face. Chiar dacă nu ești căsătorit(ă) sau n-ai (încă) copii, este inteligent să cotizezi la o asigurare de viață individuală când ești tânăr(ă), deoarece suma pe care trebuie să o virezi va fi, în general, mai mică. Pe de altă parte, dacă ai planuri de a rămâne la acest angajator pe termen (mai) lung, întreabă la departamentul de resurse umane dacă angajatorul oferă o asigurare de viață ca beneficiu pentru angajat.
Dacă răspunsul este afirmativ, atunci este mai bine să optezi pentru această variantă, deoarece vei avea o asigurare de viață fără costuri suplimentare. În plus, o asigurare privată de sănătate ar trebui să fie și ea pe lista ta de priorități financiare, dacă angajatorul nu-ți oferă una. Asigurările private de sănătate îți oferă acces rapid la specialiști empatici și investigații medicale performante, fără liste de așteptare care să dureze luni de zile (iar timpul, în astfel de situații, chiar este foarte important!). Deși poate sună a clișeu, sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, iar fără sănătate fizică și emoțională nu există sănătate financiară!
Articol scris de experții www.paginadepsihologie.ro