scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să ai grijă de planetă și de banii tăi: iată 5 sfaturi/

Cum să ai grijă de planetă și de banii tăi: iată 5 sfaturi

În fiecare an, pe 22 aprilie, sărbătorim Ziua Pământului. Este un eveniment global de conștientizare a importanței pe care trebuie să o acordăm mediului înconjurător și mai ales înțelegerii măsurii în care acțiunile noastre pot produce daune semnificative pe termen lung. Este vorba de un ciclu la finalul căruia tot noi, oamenii, suntem cei care resimt impactul negativ al felului în care ne raportăm la lumea în care trăim. 

Economii pentru Pământ și pentru tine | Scoala de Bani

Cu toate că pentru mulți încă este greu de înțeles, acceptat și aplicat, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să avem un comportament sustenabil, prin care să protejăm pe termen lung mediul și să conservăm resurselor disponibile. Pentru că acestea sunt limitate și, conform studiilor recente, deja consumăm pe datorie. 

Așa că este important să faci economii acolo unde se poate, în primul rând pentru planetă, lucru ce vine la pachet cu economii chiar pentru buzunarul tău.  

Iată 5 moduri în care poți face asta:

 

Redu consumul de apă

Apa nu este o resursă infinită. Probabil că ai auzit deja de cazurile unor țări unde este de-a dreptul un lux. Sigur că nu trebuie să mergem în extreme, dar putem să ținem cont de anumite considerente și să facem economie. Nu este greu deloc. Poți de exemplu să închizi robinetul câtă vreme te speli pe dinți. Poți pune în sticle apa rece care curge până vine apa caldă și o poți refolosi pentru a uda plantele. Iar mulți spun că o mașină de spălat vase face economie substanțială la apă. Oricum ar fi, nu o trata ca și cum e inepuizabilă. 

 

Redu consumul de curent

Electricitatea nu este chiar ca apa, dar producția ei implică și ea consumul anumitor resurse ce pot fi economisite. Din nou vorbim despre lucruri mici pe care le poți face chiar la tine acasă. Nu lăsa becurile aprinse când ieși dintr-o cameră în care nu mai ai treabă, scoate încărcătoarele din priză atunci când nu le utilizezi, folosește o veioză pentru citit, nu neapărat lustra, optează pentru becuri economice și ține telefonul în modul power saving. Iar dacă vrei să fii romantic în anumite seri, optează pentru lumânări. 

 

Nu arunca mâncarea 

De multe ori avem tendința de a cumpără mai mult decât avem nevoie. Ne referim mai ales la alimente aici, care sunt perisabile. Studiile spun că românii sunt campioni când vine vorba de risipa alimentară. Există și aici lucruri pe care le poți face pentru a economisi. În primul rând, cumpără doar cât ai nevoie, chiar dacă mergi la cumpărături mai des. În al doilea rând, când constați că produsele se apropie de data expirării, fie gătește-le, fie congelează-le, fie donează-le cuiva care are nevoie. Nu degeaba există expresia „nimic nu se pierde, totul se transformă”.   


Renunță la mașină

Combustibilul costă, indiferent dacă alegi mașina personală sau transportul public. În plus, poluează și contribuie la scăderea calității aerului respirat. Așa că, atunci când ai ocazia, încearcă să renunți la genul acesta de transport și alege mersul pe jos, cu bicicleta sau, de ce nu, trotineta. Pe lângă faptul că păstrezi mediul mai curat, mișcarea îți face și ție bine la sănătate. Studiile recente spun că este indicat să faci măcar 5000 de pași în fiecare zi pentru a te simți mai bine pe termen lung.

 

Reciclează

Cu toate că în România infrastructura atunci când vine vorba de reciclare nu este la fel de bine pusă la punct ca în alte țări, s-au făcut totuși pași în acest sens. Poți strânge gunoiul selectiv, poți profita de centrele speciale de colectare și returna anumite ambalaje de sticlă, plastic sau metal, poți renunța la tacâmurile de unică folosință atunci când comanzi mâncare online. Iar când mergi la cumpărături, poți fie refolosi pungile de plastic, fie opta pentru unele de hârtie sau material textil, ori renunța cu totul și improviza. 

Indiferent de care dintre cele de mai sus vorbim, soluții se găsesc, important este să fii deschis și conștient de acțiunile tale și efectele pe care acestea le produc. 

AcasăCursuriBugetProfil