Pentru majoritatea dintre noi, noul an este cu siguranță ocazia perfectă pentru a ne uita în retrospectivă la alegerile anterioare și pentru a ne seta noi obiective care să ne fie de folos în lunile care urmează. Fie că ți-ai propus să citești mai mult, să călătorești în destinațiile preferate sau să ai un stil de viață sănătos, relația cu banii nu trebuie să treacă într-un plan secund.
Este momentul perfect să descoperi 3 reguli financiare care te vor ajuta să ai un comportament mai responsabil și să dezvolți obiceiuri care să te ajute pe tot parcursul anului. Suntem aici, pentru a-ți oferi sprijin și sfaturi utile.
Regula 1:
Încearcă să economisești sau să investești în fiecare lună, indiferent de sumă – cum poți face acest lucru? Există o modalitate ideală pentru împărțirea bugetului în mod responsabil, astfel încât să poți aloca resursele potrivite tuturor necesităților tale: Regula 50/30/20.
Totuși, nu este musai să respecți întocmai aceste procente în fiecare lună. De exemplu, pentru un venit mediu de 3500 RON și cheltuieli uzuale mai mari de 50%, regula ar putea arăta astfel:
În acest ritm, în doar 12 luni, reușești astfel să economisești sau să investești 5400 RON.
Regula 2
Obișnuiește-te să nu faci shopping impulsiv – amână achizițiile cel puțin 24 de ore pentru lucrurile de care nu ai neapărată nevoie. Acest obicei poate ajuta și planeta. Știai că anual, europenii cumpără aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an? Fenomenul fast fashion este mai accentuat ca niciodată și cel mai bine este să cumperi haine mai puține, dar calitative, din fibre naturale, care vor avea o durată de viață mai lungă.
De asemenea, hainele second-hand sunt o variantă foarte bună, ajutându-te să ai un stil vestimentar unic și să contribui, totodată, la bunăstarea planetei prin refolosirea materialelor.
Regula 3
Cumpără doar cât consumi – Planifică-ți toate mesele și gustările pentru următoarea săptămână. Astfel, vei avea o listă de ingrediente clară și te poți ține cu mai multă ușurință de ea atunci când mergi la cumpărături.
Regula smart shopping te ajută să economisești bani și să reduci în același timp risipa alimentară - un aspect important de care să ții cont, mai ales în condițiile în care, în fiecare zi, un european aruncă aproape jumătate de kilogram de mâncare în fiecare zi. Astfel, meal prepping poate fi un obicei sănătos, care te va ajuta să economisești timp și bani.
Cred că acum ești de acord cu noi că să fii inteligent din punct de vedere financiar nu este atât de greu, atât timp cât îți ghidezi comportamentele și obiceiurile de consum în mod responsabil. Totuși, nu pune prea multă presiune pe tine și nu îți stabili prea multe reguli. Privește-le mai degrabă ca pe niște obiceiuri pe care le poți susține pe termen lung, care te pot ajuta să ai grijă de tine, de banii tăi și de timpul tău.