Traversăm o perioadă de incertitudine, cauzată de contextul socio-politic actual, ce impactează, indirect, și peisajul economic. Cu toate acestea, este foarte important să ne luăm un moment de pauză atunci când simțim emoții negative puternice, în care pur și simplu să respirăm și să analizăm următorii noștri pași, pentru a nu lua decizii pripite din punct de vedere financiar, care ne pot schimba întreaga viața.
Cu toții avem multe întrebări legate de situația financiară, întrebări care au apărut în această perioadă. Pentru răspunsuri, ne ajută specialiștii din domeniu: Nicoleta Deliu Pașol, profesor Școala de Bani, și Horia Braun, CEO Erste Asset Management.
România nu este parte din război, deci nu avem cheltuieli directe legate de acest conflict. Avem un impact indirect economic, dar în momentul de față nu este de natură să dezechilibreze bugetul, Horia Braun, CEO Erste Asset Management. Deoarece fiecare bancă funcționează într-o economie, avem parte de efecte indirecte care se vor vedea în timp, dar nimic ce nu poate fi controlat de sistemul bancar în mod eficient. În cazul inflației, ținta este stabilă și nu se va schimba. Ce se poate schimba însă este prognoza de inflație, care este cuprinsă de incertitudine, mai ales din cauza faptului că o mare parte din inflația actuală vine din zona de energie. Chiar dacă inflația va crește în următoarele luni, vestea bună este că o parte din această creștere poate fi reversibilă.
Această dezbatere a început cu mult timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, ambele variante având atât plusuri, cât și minusuri. Horia Braun consideră că este mult mai sigur să folosești mijloace de plată electronice. Numerarul este dificil de gestionat și se pune și problema securității fizice, dacă este vorba de sume mari de bani. Un exemplu pertinent în acest sens este chiar contextul vecinilor noștri, care ne-a demonstrat încă o dată că infrastructura de plăți este puternic dezvoltată, reprezentând cea mai bună soluție pentru ucrainenii care au trecut granița. Cei care aveau card au putut scoate, de la bancomatele din România, direct lei, pe când cei care au venit cu cash s-au lovit de problema schimbării hrivnelor, BCR fiind singura bancă din România care schimbă, în acest moment, moneda locală ucraineană.
Este foarte important să economisim în continuare și să fim pregătiți pentru situații neprevăzute. Cu toții știm că nu este ușor să pui bani deoparte, dar trebuie să avem întotdeauna pregătit un fond de rezervă, care să ne ajute să trăim măcar 4-5 luni, indiferent de ceea ce se întâmplă. Pentru a economisi, primul pas este să punem toate cheltuielile pe hârtie. Cu siguranță vom observa că există câteva cheltuieli inutile, pe care nici măcar nu le realizăm sau care nu ne aduc satisfacție - pe acestea le vom tăia de pe listă. În plus, înainte să cumpărăm ceva, este recomandat să amânăm achiziția cu măcar 24 de ore, pentru a ne da seama dacă ne dorim cu adevărat lucrul respectiv.
Trebuie să începem să avem o gândire pe termen mediu spre lung atunci când vorbim despre economisire, acest lucru ne dă curaj – 5 lei azi, 5 lei mâine, în final se adună bani, spune Nicoleta Deliu, profesor Școala de Bani. Horia Braun a mai menționat că există niște principii universale de educație financiară, dar aplicarea lor este individuală.
Ca în orice aspect, moderația și diversitatea sunt extrem de importante. Totuși, din perspectivă economică, este mai avantajos să ținem economiile în lei, atât timp cât cursul de schimb este relativ stabil. De ce? Pentru că diferența dintre dobânzile la economiile plasate în lei și cele plasate în euro sau dolari este una semnificativă. Pentru riscuri punctuale, este recomandat să avem și alte monede. Dacă se are în vedere o achiziție mai costisitoare, ar putea fi un avantaj economisirea în euro - Horia Braun.
Investițiile sunt întotdeauna recomandate, deoarece reușim să punem banii să lucreze pentru noi, ajungând să avem câștiguri ulterioare. Horia Braun spune că dacă am decis să avem un plan de investiții, este bine să-l continuăm, pentru că s-ar putea să fie oportunități în piață la momentul actual. Volatilitatea este și va fi în continuare și nu toată lumea va vrea să riște. De aceea, este bine să ne menținem portofoliul actual de investiții, fără să facem gesturi necugetate. BCR recomandă un portofoliu diversificat, în funcție de nevoi și acces: în depozite la termen, titluri de stat pentru că sunt stabile și în fonduri diversificate. O altă variantă de diversificare poate fi investiția în aur. Acesta este considerat un activ sigur, dar percepția asupra sa nu este integral corectă, deoarece prețul aurului este foarte fluctuant și volatil și tinde să crească atunci când sunt tensiuni geopolitice.
Sperăm că am reușit să răspundem la majoritatea întrebărilor care ne apasă pe noi toți în ultima perioadă. Pentru și mai multe sfaturi financiare despre cum gestionăm banii în vremuri complicate, poți urmări live-ul BCR dedicat special acestui subiect pe canalul de Facebook BCR România!