Tu cât de bogat ești? Dacă ți-ai pus întrebarea asta măcar o dată în viață, iar rezultatul nu te-a făcut să zâmbești, ci dimpotrivă, te-a îngrijorat, lasă-ne să îți dăm o veste bună.
Valoarea ta nu reprezintă doar banii pe care îi ai în buzunar. Nici măcar nu reprezintă doar casa sau mașina, ci este mult mai mult decât atât. Ți-am stârnit curiozitatea? Hai să afli cum o calculezi, în funcție de vârsta la care te afli.
Pentru a fi independent financiar, e necesar ca valoarea ta netă să fie egală cu:
Pare mult, nu-i așa? Poate te întrebi cum este posibil, însă, așa cum îți spuneam, valoarea netă nu înseamnă doar banii. Valoarea netă este compusă din acumulări (A): bani, bunuri mobile și imobile, afaceri, economii, cash, din care scazi datoriile (D) : credite, rate, împrumuturi, ipotecă.
Cum te asiguri, totuși, că valoarea ta netă este una satisfăcătoare?
Pentru asta, ai nevoie să îți setezi un obiectiv anual de creștere a valorii nete care este conform vârstei tale. Cu alte cuvinte, în fiecare an e recomandat să îți propui o creștere de la 3% la peste 100%.
La începutul anului, valoarea ta netă este de A - D = n, iar la finalul anului va fi A - D = n + x%.
Astfel că nu trebuie să ai un venit foarte mare pentru a te considera bogat. Este suficient să îți propui să ai o valoare netă personală ridicată, nu doar un venit mare. Concret, e de preferat să câștigi mai mult decât cheltuiești și să ai o valoare netă peste pragul standard estimat pentru vârsta ta.