scoala de bani - bcr
/Blog/Cum poți economisi bani dacă ești un cheltuitor impulsiv/

Cum poți economisi bani dacă ești un cheltuitor impulsiv

Te îndrepți către casa de marcat cu un coș plin de cumpărături și, în timp ce stai la coadă, mai pui în el două ciocolate și un pachet de biscuiți („pentru că uneori ți se face poftă de dulce“). Ai un coș plin de haine, dar înainte de a ieși din magazin iei și o rolă de scame, trei seturi de șosete și un parfum de textile („pentru că oricum erau la reducere“). Ai de cumpărat medicamentele de pe o rețetă, dar îi mai ceri farmacistei și un calciu efervescent, un dezinfectant pentru mâini și o folie de analgezice („pentru că nu se știe niciodată când ai nevoie... “).

Dacă te regăsești în situațiile de mai sus, este foarte posibil să fii un cumpărător impulsiv, adică o persoană care achiziționează neplanificat produse care nu se află pe lista sa de necesități și pentru care nu a alocat un buget. De obicei, aceste achiziții vin la pachet, într-o primă fază, cu o satisfacție imediată, care ulterior se transformă într-un sentiment de vinovăție. În unele cazuri, poate deveni un comportament compulsiv. Deși aparent femeile par mai tentate să facă astfel de cumpărături, și bărbații cumpără sub impulsul momentului în egală măsură.

Conform statisticilor, se pare că americanii cheltuie în medie 276 de dolari lunar pe astfel de cumpărături, ceea ce înseamnă 3.312 dolari anual și 198.720 de dolari într-o viață (de 60 de ani), iar primele cinci categorii de produse pe care-și cheltuie banii sub impulsul momentului sunt: alimentele, produsele pentru casă, hainele, cafeaua și jucăriile pentru copii.

 

De ce cumperi impulsiv

După cum arată studiile realizate de psihologi, motivele pentru care facem cumpărături sub impulsul momentului sunt: emoțiile, experiențele anterioare, impresia că facem „o afacere bună“ și, nu în ultimul rând, pasiunea pentru shopping. 

1. Emoțiile 

         Atunci când ai o zi proastă (la serviciu, la școală, cu partenerul de cuplu) sau, din contra, vrei să te recompensezi pentru o reușită, primul gând este să-ți cumperi ceva (poate fi orice, de la o cutie de bomboane, până la o pereche de cercei). Îți spui că nu înseamnă mare lucru: vrei doar să te simți un pic mai bine sau să sărbătorești o mică victorie, dar astfel lași emoțiile să preia controlul portofelului, lucru speculat cu iscusință de specialiștii în marketing.

2. Trecutul

Auzim de multe ori expresia „finanțe personale“, dar probabil nu ne gândim niciodată cu adevărat că relația dintre noi și bani este una cu adevărat personală, chiar intimă, dictată de experiențele noastre din trecut, de modul în care am fost crescuți și de cum se raportau părinții noștri la bani. Dacă vei analiza modul în care au fost gestionați banii în familia ta, vei înțelege fundamentul convingerilor tale despre bani sau, cu alte cuvinte, mentalitatea ta financiară. Dacă ești într-o relație, acest lucru te poate ajuta să ajungi la rădăcina discuțiilor legate de bani pe care le ai cu partenerul/partenera, a cărui experiență a fost probabil total diferită de a ta, ceea ce înseamnă că aveți două perspective total diferite asupra banilor.   

3. Oferte de nerefuzat  

De obicei, aceste oferte sunt doar niște strategii de marketing, special gândite pentru a te face să cumperi mai mult și eventual chiar și când n-ai nevoie cu adevărat de acel produs. Atunci când citești  „transport gratuit“, „3 la preț de 2“, „cumperi două produse identice și îl primești pe-al treilea la prețul de un leu“, ești tentat să crezi că faci o afacere bună. Dar, de fapt, comerciantul are cel mai mult de câștigat. Nu există livrare gratuită, există doar un buton pe care tu apeși crezând că economisești bani. 

4. Plăcerea de a cumpăra

Cumpărăturile chiar te ajută să te relaxezi, pentru că efectul lor se traduce printr-o recompensă imediată: chiar și o banală achiziție îți oferă o stare efemeră de mulțumire, datorată eliberării de dopamină în organism, suficientă pentru a te face să te simți mai bine.

 

Când știi că ai o problemă

Dacă te confrunți cu vreuna dintre situațiile de mai jos, s-ar putea ca plăcerea cumpărăturilor să fi trecut din zona de răsfăț ocazional la cea de dependență:
Cheltuielile impulsive te fac să acumulezi datorii;

  • Cheltuielile pe cumpărături neplanificate te împiedică să acoperi costul nevoilor esențiale pe termen scurt și mediu;
  • Ascunzi aceste cheltuieli de ceilalți membri ai familiei și, în special, de partener(ă);
  • Refuzi să calculezi cât cheltui lunar pe aceste „nimicuri“;
  • Mergi la cumpărături atunci când te simți deprimat, singur, furios, frustrat, dezamăgit, doar ca să te simți mai bine;
  • Gândul că ai putea să-ți limitezi cumpărăturile și, prin urmare, cheltuielile, îți creează o stare de neliniște sau chiar anxietate;
  • Te trezești în situația de a te certa cu ceilalți membri ai familiei sau cu partenerul, pe motiv că în mod constant cheltui mai mult decât îți permiți. 

 

Cum poți ține sub control cumpărăturile impulsive:

1. Analizează-ți emoțiile și descoperă alte moduri de a obține satisfacție!

Mai întâi de toate, fii conștient de emoțiile și sentimentele tale. Înainte de a merge la mall sau de a deschide o aplicație de cumpărături, acordă-ți un moment și analizează cum te simți, de fapt: ți-e foame, te simți singur(ă), ești mai degrabă supărat(ă) sau obosit(ă)?. Este o nevoie sau o dorință? Achiziționarea unor produse, adeseori inutile, este doar un răspuns la disconfort, dar care nu te ajută să îndepărtezi adevărata cauză a acestuia.

La început, îți va fi greu să renunți la obiceiul de a cumpăra impulsiv. Dar când vei conștientiza că faci achiziții doar pentru a camufla sau pentru a atenua proasta dispoziție ori emoțiile negative, vei putea lua în calcul și alte modalități de a obține satisfacție. Vorbește cu un prieten, meditează, fă mișcare sau ordine prin casă – chiar poți să-ți schimbi starea de spirit fără să cumperi nimic.

2. Recompensează-te din când în când!

Ca și în cazul dietelor drastice, auto-privarea radicală nu durează foarte mult. Renunțarea totală și abruptă la un obicei nu te va duce prea departe. Încercarea de a justifica fiecare leu pe care-l cheltui îți va crea o stare de anxietate. Prin urmare, este important ca, în obiceiurile tale de consum, să lași loc și răsfățului ocazional. Asigură-te că cheltui banii cu un sens și într-un mod care să se alinieze cu valorile tale. Poți face o regulă personală să nu cumperi niciodată nimic din impuls. Când te tentează un produs, lasă-l în coș până a doua zi și ia decizia achiziționării după o noapte de somn.

3. Cumpără doar când ai o listă și un buget stabilit!

Du-te la cumpărături doar când știi exact ce produse vrei să cumperi și cât te costă. Cu un plan la îndemână, vei fi mai puțin tentat(ă) să cedezi achizițiilor impulsive. Lista ta de cumpărături poate conține de la produse alimentare până la cadourile de Crăciun pe care intenționezi să le cumperi familiei: trebuie doar să știi exact ce vrei să cumperi înainte de a ieși din casă sau de a te așeza în fața laptopului cu cardul în mână. 

4. Stai departe de tentațiile digitale!

Dezabonează-te de la newslettere, e-mail-uri și SMS-uri promoționale, dezinstalează-ți aplicațiile de shopping de pe telefon, nu mai urmări conturile de social media ale brandurilor și magazinelor unde lași mare parte din salariu. Cumpărăturile impulsive sunt și mai greu de controlat când totul este la distanță de un click, iar noi suntem în permanență asaltați de oferte și seduși de imaginile de pe social media. Așa că ține tentațiile la distanță!

5. Ia cu tine o sumă fixă în numerar!

Calculează de câți bani ai nevoie pentru articolele pe care dorești să le cumperi și ia cu tine doar acea sumă în numerar (nu trișa și lasă-ți toate cardurile acasă!). Dacă respecți cu strictețe lista de cumpărături și n-ai nici bani în plus în portofel, n-ai cum să faci cumpărături sub impulsul momentului. Chiar dacă mulți dintre noi s-au dezobișnuit să aibă bani în portmoneu, iată că și numerarul poate avea părți bune!

În loc de concluzie

Gestionarea banilor este influențată în mare măsură de emoțiile și de starea noastră de spirit. Cheltuielile excesive și cumpărările impulsive sunt mecanisme prin care încercăm să facem față unor stări de disconfort și sentimentelor neplăcute cu care ne confruntăm. În plus, cercetările confirmă că este foarte posibil să risipim mai mulți bani atunci când suntem stresați. Mintea noastră poate face scenarii și poate găsi justificări pentru aproape orice, dar în adâncul nostru știm când punem în funcțiune sau se declanșează acest mecanism.

Atunci când cumpărăturile impulsive devin o dependență, este necesar să apelezi la ajutorul unui psiholog (vor fi bani mult mai înțelept cheltuiți!). 
În plus, dacă-ți stabilești și te dedici unor obiective specifice, poți reduce mai ușor cheltuielile care te împiedică să atingi acele obiective. 

Pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară puteți accesa cursurile online gratuite de la Școala de bani.

Citește și:

Relația dintre bani și timp: mai puțin pragmatică și mai mult problematică
O relație complicată: banii și fericirea
De ce ne este greu să vorbim despre bani

 

AcasăCursuriBugetProfil