Unul dintre cele mai afectate domenii de pandemie a fost cel al turismului. Odată cu lockdown-ul, închiderea granițelor și înmulțirea restricțiilor, călătoriile în afara țării au scăzut dramatic. Efectele financiare au fost și ele numeroase, pentru toți cei implicați. Pe deoparte, companiile de transport și turism au suferit pierderi însemnate. Pe de altă parte, consumatorii produselor turistice au avut ocazia să economisească fondurile alocate în mod normal călătoriilor.
Odată cu anul 2021 lucrurile încep să se schimbe și să se dezmorțească și putem face din nou planuri când vine vorba de petrecerea vacanțelor departe de casă. Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când faci asta:
În 2020, prețurile călătoriilor au scăzut destul de mult, din cauza lipsei cererii și imposibilității deplasărilor, iar acest trend se menține și în primele luni ale lui 2021. Pentru restul anului însă, se preconizează că situația se va schimba. Odată cu apariția vaccinului și imunizarea unui număr mai mare de persoane, va deveni din nou posibil să călătorim, cu toate că lucrurile se vor schimba treptat. Și, pentru că am fost privați de asta atâta timp, foarte probabil cererea va înregistra o creștere semnificativă, ce va influența și prețurile, mai ales pentru că mulți operatori turistici vor dori să recupereze măcar parțial pierderile suferite în ultimele 12 luni de activitate scăzută.
Cu toate că situația generală se va schimba și deschiderea către călătorit va fi tot mai mare, trebuie ținut cont că lucrurile nu vor reveni la normalul de dinaintea pandemiei. Nu prea curând, oricum. În continuare va fi nevoie probabil de efectuarea anumitor teste, de utilizarea măsurilor de protecție, precum măștile sau dezinfectanții. Așa că foarte indicat atunci când iei în considerare planificarea unei vacanțe, este să ții cont și de aceste costuri. În plus, pentru a avea parte de călătorii liniștite, este indicat mai mult decât oricând să optezi și pentru o asigurare asociată acestora.
Un mod de a reduce prețul unei vacanțe este o planificare inteligentă. Sigur că în condițiile actuale, foarte volatile, trendul clasic al rezervărilor cu mult timp înainte a cunoscut un declin semnificativ, foarte multă lume apelând la organizarea de călătorii „last minute”. Oricum ai face, există anumite sfaturi de la specialiști de care poți ține cont. De exemplu, cea mai bună zi pentru a achiziționa bilete, conform unui studiu Expedia, este duminică, fie că vorbim de zboruri locale sau internaționale. Iar cea mai bună zi pentru a începe o excursie este vinerea pentru vacanțe locale și joia pentru destinații de peste hotare.
Pentru a stimula călătoriile pe durata pandemiei, multe companii aeriene au optat pentru introducerea unor tarife flexibile. Dacă înainte, pentru a modifica un zbor trebuia să primești o taxă suplimentară destul de ridicată, acum, în multe cazuri, biletele pot fi modificate gratuit. Tocmai pentru că în continuare există foarte multă incertitudine și situația oricând se poate schimba, faptul că nu pierzi valoarea biletelor în cazul în care decizi să amâni sau modifici călătoria este un avantaj și reprezintă un stimul în plus atunci când iei în considerare reluarea vacanțelor în străinătate.
După un an întreg în care oamenii au fost privați într-o anumită măsură de libertatea de mișcare, de descoperirea și explorarea unor locuri noi și bucuriile asociate unei vacanțe, foarte mulți au înțeles cât de importante sunt călătoriile, nu neapărat de dragul de a călătorii, ci ca experiențe prin care să te detașezi de stresul cotidian. Accentul nu va fi pus pe cantitate, ci pe calitate, iar acest lucru se va reflecta și el în preț. Dar pentru că am economisit timp de un an, ne vom putea permite, poate, o experiență aparte.
Dacă vrei să afli mai multe despre turism și pandemie, îți recomandăm să asculți podcastul „La bani mărunți”, episodul în care Nicoleta Deliu îl are ca invitat pe Răzvan Pascu, specialist în acest domeniu.