Când vine vorba despre educație financiară, fiecare dintre noi testează constant lucruri noi, face greșeli și învață cum să aibă obiceiuri mai prietenoase cu banii. Dar cum rămâne cu cei mici? Pentru a avea o relație sănătoasă cu banii, copiii trebuie să învețe încă de la vârste fragede câteva concepte de bază. Însă, pentru ca acest proces să fie unul eficient, este necesar ca totul să fie prezentat într-un mod cât mai simplu, interesant și atrăgător pentru copii, astfel încât aceștia să asimileze informațiile și să nu se plictisească. Iată sfaturile pe care ți le-am pregătit!
Noțiunile abstracte sunt greu de înțeles de către copii, iar o simplă discuție despre bani, bugete, cheltuieli inteligente sau investiții îi va plictisi. Astfel, pentru ca totul să fie mult mai dinamic, interesant și pe placul copiilor, transformă lecțiile despre bani în povești cu eroii preferați.
Pe parcursul drumului către obiceiuri financiare sănătoase, aceștia înfruntă obstacolele, precum cheltuielile impulsive, învață valoarea banilor, economisesc și fac investiții pe termen lung, iar la final ajung să fie inteligenți financiar. Copilul tău cu siguranță va vrea să se identifice cu eroul preferat și să parcurgă aceeași călătorie pentru a înțelege cum funcționează banii.
Un concept foarte important pe care copiii trebuie să îl înțeleagă încă de la vârste fragede este proveniența banilor. Aceștia nu trebuie să privească banii ca pe resurse nelimitate din portofelele părinților, ci ca pe un rezultat al muncii. Când muncești, primești bani. Când nu muncești, nu primești bani. Pentru a pune cu adevărat în valoare această lecție, creează cât mai multe oportunități prin care copilul tău să poată să își câștige singur banii.
Cum poți face acest lucru? Simplu. Alege câteva sarcini casnice, care necesită mai multă atenție, și oferă în schimbul îndeplinirii acestora o sumă de bani (de exemplu, 5-10 lei). Este important, însă, să nu îi oferi copilului tău bani pentru sarcinile casnice care îi revin direct lui, ca parte a rolului pe care îl are în familie (de exemplu, curățenia în cameră, sortarea hainelor, a jucăriilor etc.), ci doar pentru sarcinile mai complicate și speciale.
După ce au muncit și au câștigat primii lor bani, copiii vor avea nevoie de un loc în care să își pună economiile. Dar, în loc să alegi o singură pușculiță unde să își țină toți banii, optează pentru 3 pușculițe diferite, transparente, astfel încât cei mici să poată vedea mereu cât mai ușor efectele muncii lor.
Prima va fi cea pentru economii, unde vor trebui să se ducă majoritatea banilor, aproximativ 50%, pentru dorințele mari (telefon, tabletă sau bicicletă). A doua pușculiță este cea pentru cheltuielile pe termen scurt, precum jucăriile, dulciurile preferate sau cărțile. Aici vor ajunge 40% din banii strânși de copii. În final, în cea de-a treia pușculiță se vor adăuga 10% din bani, ce vor fi folosiți pentru a-i învăța pe copii să dea mai departe, prin acte de caritate și donații către cei care au nevoie de un ajutor în plus.
Să-i înveți pe copii cum funcționează lumea banilor nu este un lucru atât de dificil, atât timp cât folosești instrumentele potrivite pentru vârsta și gradul lor de înțelegere. Cu cât discutăm mai devreme despre bani cu cei mici, cu atât își vor însuși obiceiuri financiare sănătoase.