După cum am văzut în articolele anterioare, cele mai cunoscute și utilizate tipuri de instrumente de investire sunt acțiunile și obligațiunile. Însă, există și o a treia categorie de investiții, ce presupune combinarea acestor instrumente intr-un singur produs > Fondurile mutuale. Vom detalia in continuare despre ele, pentru a avea o imagine completă și pentru a ne cunoaște toate opțiunile, atunci când decidem să investim pentru viitor.
Fondul reprezintă un vehicul investițional care utilizează resursele financiare aparținând mai multor investitori și le investește în valori mobiliare cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de stat pe termen scurt, etc. Acestea sunt gestionate de experți în domeniu, iar investitia in fonduri mutuale presupune achizitia unui mix de active diferite care alcătuiesc fondul respectiv.
Investind într-un fond, cumperi (subscrii) titluri de participare (unități de fond) emise de acesta, ca dovadă a deținerii unei cote părți din participația investițională.
Unitate de fond reprezintă o sumă de bani investită în fond.
Retragerea dintr-un fond prin rascumpararea titlurilor de participare (unitatilor de fond) înseamnă plata de către fondul mutual de investiții a unei sume de bani pentru titlurile detinute.
Atât la cumpărare, cât și la răscumpărare trebuie sa tii cont de faptul că valoarea unei unități de fond la care se vor înregistra cele două tipuri de operațiuni nu este cunoscută în ziua depunerii cererii de cumpărare/răscumpărare. Aceasta va fi cunoscută abia în ziua următoare celei în care banii ajung efectiv în contul fondului.
In functie de caracteristicile fondurilor mutuale de investitii, acestea se impart in 2 categorii:
1. Fonduri deschide de investitii (FDI) > permit subscrieri si rascumparari zilnice de unitati de fond
2. Fonduri inchise de investitii sau Fonduri de investitii alternative (FIA) > oferă un număr limitat de unități de fond pe o durată limitată de timp
In functie de politica de investitii a fiecarui fond mutual, acesta poate fi clasificat astfel:
Atenționare:
A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc!
Produsele de investitii nu sunt produse de economisire si nici produse bancare. Performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Citește prospectul de emisiune, înainte de a investi ca sa te asiguri ca este un instrument financiar care ti se potriveste.