Te-ai gândit vreodată cât de tare poluează hainele pe care le porți? Potrivit Parlamentului European, 79 de miliarde de metri cubi de apă au fost folosiți pentru hainele produse în 2015, iar pentru producerea unui singur tricou sunt necesari 2700 de litri de apă, o cantitate consumată în medie de o persoană de-a lungul a 2,5 ani. Pe lângă consumul de apă, industria textilă poluează din cauza proceselor de vopsire și finisare. Materialele sintetice sunt printre cele mai poluante, 0,5 milioane de fibre fiind deversate în ocean anual, în urma proceselor de curățare.
De ce te ajută să știi asta?
Ei bine, această informație trebuie să te facă să conștientizezi că poluarea nu se reduce doar la deșeuri, la mașina pe care o conduci sau la căldura pe care o consumi. Din păcate, poluarea vine și din hainele pe care le cumperi și pe care le porți, iar alegerile tale în privința stilului personal au consecințe pe termen lung asupra planetei și asupra situației tale financiare.
Din fericire, există soluții diverse la care poți apela pentru o garderobă sustenabilă:
- Asigură-te că vei purta haina de cel puțin 30 de ori. Moda duce la un consum de produse vestimentare care sunt purtate pentru puțin timp, din diverse motive: nu mai sunt în trend, au fost cumpărate doar pentru o anumită ocazie sau nu se porivesc cu celelalte piese din dulap. Astfel, îți încarci și „poluezi” garderoba cu piese vestimentare pe care ulterior le vei arunca și care vor avea impact asupra mediului. Așadar, înainte de a cumpăra o haină, asigură-te că vei putea integra piesa în garderoba ta de zi cu zi sau în ținute pentru mai multe ocazii.
- Cumpără piese vintage sau second-hand. Cine spune că hainele trebuie să fie nou-nouțe? Piesele vintage sunt renumite pentru unicitatea lor datorită faptului că nu se încadrează în moda din ziua de azi, ceea ce le face să iasă în evidență. Iar cu puțin simț estetic poți face orice piesă vintage să arate la modă în orice ținută. Nu te feri nici de magazinele second-hand. Piesele vestimentare second-hand sunt populare datorită prețurilor reduse, iar dacă te înarmezi cu răbdare, vei putea da chiar de produse premium la un preț avantajos. În momentul în care cumperi, fii atent la calitatea materialelor, la defecte și la gradul de uzură, astfel încât haina să fie purtabilă pentru cât mai mult timp.
- Donează sau vinde hainele pe care nu le mai porți. Nu trebuie să cumperi doar tu ceea ce au purtat alții deja. Și tu poți oferi la rândul tău hainele pe care nu le mai porți unor alte persoane. Le poți dona către o organizație caritabilă, spre reciclare sau le poți vinde online, ori într-o consignație. În acest mod vei contribui la economia cirulară a modei și vei menține acea piesă în mișcare, în loc să o arunci la gunoi.
- Alege produse din materiale sustenabile. Asta înseamnă să eviți produse din materiale sintetice, cum ar fi nylon, acrylic, polyester, rayon și spandex. Orientează-te, în schimb, către materiale naturale, cum ar fi bumbacul organic (care necesită mai puțină apă pentru producție în comparație cu bumbacul obișnuit). De asemenea, te poți orienta către haine realizate din materiale reciclate. Fă-ți un obicei din a verifica mereu eticheta înainte de a te îndrepta cu haina spre casa de marcat.
- Ai grijă de hainele tale. Din momentul în care ai achiziționat o haină, tu decizi durata sa de viață. Spală-ți hainele cu produse care să nu afecteze calitatea materialului, la o temperatură mai scăzută (de preferat la 30°C). În felul acesta, hainele tale vor rezista mai mult spălărilor repetate și vei economisi din energia consumată pentru încălzirea apei. Și în acest caz este important să verifici eticheta, de data asta înainte de spălare. Vezi care este modalitatea de curățare recomandată, iar dacă nu ești sigur, apelează la o curățătorie specializată.
Acum că ai trecut prin sfaturile noastre, e timpul să îți reevaluezi hainele. Mai dă-le o șansă pieselor care încă pot fi purtate, donează-le pe cele pe care ești sigur că nu le mai vrei și revino asupra celor pe care îți dorești să le cumperi. După acest detox vestimentar, garderoba și portofelul tău vor respira ușurate. ?
Dacă vrei să-ți extinzi obiceiurile sustenabile, ți-am pregătit un curs special, care te învață tot ce trebuie să știi despre stilul de viață ecologic. Accesează-l aici și dă restart obiceiurilor tale de consum!