scoala de bani - bcr
/Blog/Ce este mindfulness-ul financiar/

Ce este mindfulness-ul financiar

Banii pot fi deopotrivă o sursă de bucurie sau de stres. Știm asta mai toți și mai știm că este foarte important modul în care ne raportăm la aceștia. De felul în care ne formăm relația cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce țin de viața noastră, așa că, ideal este ca relația să fie una bună și, mai ales, sănătoasă. 

Așa a apărut și ideea de a aplica principiile mindfulness-ului în domeniul financiar. În același fel în care utilizarea lor în viața de zi cu zi presupune o abordare conștientă și prezentă, în care căutăm să atingem o zonă de calm și echilibru interior, tot așa trebuie să învățăm să ne comportăm când vine vorba de bani.

Ce reprezintă banii pentru noi?

O vorbă spune că „banii n-aduc fericirea” și este adevărată, dar doar într-o anumită măsură. Cu toate că banii nu sunt sinonimul fericirii, în mod sigur reprezintă un mijloc prin care ne putem îndeplini anumite nevoi și dorințe. Fie că vorbim despre lucrurile de bază ce ne permit să trăim liniștiți, fie că vorbim despre plăceri mai mari sau mai mici pe care ni le facem, banii contribuie la resimțirea fericirii de moment sau chiar de durată.

Pe de altă parte, pentru mulți, banii reprezintă o sursă de temeri și anxietate. În unele cazuri aceștia nu sunt suficienți, în altele nu sunt corect gestionați, iar în altele, pur și simplu, sunt priviți prin prisma unor prejudecăți adânc înrădăcinate, având valențe ce generează o relație guvernată de tensiune și stres. Însă nu este niciodată prea târziu să schimbăm și să îmbunătățim lucrurile. 

Ce este mindfulness-ul financiar?

Rolul mindfulness-ului financiar este să ne permită să accesăm o nouă viziune și să ne ofere recomandări practice și concrete, ce pot îmbunătăți și armoniza modul în care ne raportăm la viața noastră financiară. Pentru asta este însă nevoie, în primul rând, să ne conștientizăm propriile comportamente și să fim deschiși la schimbare și învățare. Doar așa putem cultiva o viață financiară echilibrată și ne putem bucura de bani și de ce ne aduc aceștia. 

Pentru a afla mai multe despre asta, puteți urma cursul: Mindfulness financiar: cum să-ți îmbunătățești relația cu banii. Acesta este structurat în 21 de pași, câteva dintre temele abordate fiind următoarele:

  • Shopping-ul emoțional și capcana banilor aruncați pe fereastră.
  • Vocea critică și autocompasiunea. Cum depășim sănătos greșelile și eșecurile, în atingerea obiectivelor și priorităților financiare?
  • Siguranța psihologică și materială oferită de un fond de urgență.
  • Cum îmi identific valorile de viață, pentru a ști de ce este important să-mi îndeplinesc obiectivele financiare?
  • Puterea secretă a generozității și bunăstarea financiară. 

Tot ce trebuie să faci este să începi cu primul pas pentru a-ți putea repara relația cu banii și a începe să iei decizii financiare din ce în ce mai bune.

AcasăCursuriBugetProfil