scoala de bani - bcr
/Blog/Cum poate schimbarea de perspectivă să îți îmbunătățească deciziile financiare?/

Cum poate schimbarea de perspectivă să îți îmbunătățească deciziile financiare?

„Schimbă perspectiva și lucrurile se vor schimba” – spunea Dr. Wayne W. Dyer, psiholog, scriitor și conferențiar de renume mondial în domeniul dezvoltării personale. Credințele, atitudinile și comportamentele fiecărei persoane cu privire la deciziile financiare pot reprezenta o trambulină către succes sau o capcană din care este greu de ieșit. Deși citatul de sus pare simplu de urmat, când vorbim despre bani este dificil să facem schimbări semnificative, mai ales când multe convingeri și obiceiuri sunt deprinse încă din copilărie.

Modul în care ne raportăm la bani, cu toate nuanțele și beneficiile lor, influențează semnificativ traiectoria vieții noastre. Perspectiva prin care privești o alegere financiară poate determina decizia finală pe care o vei lua. Analizând o situație din mai multe perspective sau puncte de vedere, vei putea face o alegere mai conștientă care să te aducă mai aproape de rezultatul dorit. Cu toate acestea, uneori oamenii pot rămâne blocați în unele obiceiuri mentale (numite popular și idei fixe), ceea ce e posibil să nu le îndrepte pașii spre bunăstare.

De exemplu, o persoană care a deprins de la părinți și prieteni ideea că achiziția unui apartament este cea mai sigură investiție financiară, posibil să fie reticentă la varianta de a investi banii la bursă sau într-o afacere care ar putea fi mult mai rentabilă. Sau, o persoană care a întâmpinat o serie de eșecuri financiare în tinerețe, ar putea să ignore abilitățile, experiența sau realizările sale actuale și să trăiască cu teama de a nu cheltui prea mult, pentru a nu ajunge în aceeași situație dificilă.

Șapte factori de care să ții cont pentru a depăși blocajele financiare și a-ți schimba perspectiva asupra banilor

Aplicarea perspectivei corecte pentru a lua o decizie financiară implică luarea în considerare a mai multor factori, cum ar fi: obiectivele pe termen lung, stilul de viață sau adaptabilitatea. Vei descoperi în continuare cum poți aplica perspectiva adaptată pentru a face alegeri financiare solide:

Obiectivele financiare: Acordă-ți timp pentru a defini cât mai clar obiectivele financiare pe termen scurt și lung. Fie că este vorba despre economisirea pentru un curs costisitor, cumpărarea unei case la țară sau despre lansarea unei afaceri, a avea obiective bine definite te poate ajuta în luarea unor decizii înțelepte.

Toleranța la risc: Evaluarea toleranței la risc este un pas crucial în luarea unor decizii financiare sănătoase. Această înțelegere mai largă presupune conștientizarea nivelului tău de confort vizavi de asumarea riscurilor, dar și cât de multă volatilitate poți tolera în investițiile tale. Ia în considerare factori precum vârsta, stabilitatea veniturilor, siguranța familiei sau existența unui fond de urgență.

Stilul de viață: Deciziile financiare sunt strâns legate de stilul de viață și obiceiurile tale, iar completarea perspectivei te poate ajuta să clarifici ceea ce este cu adevărat important pentru tine. De exemplu, dacă îți dai seama că experiențele culturale îți aduc mai multă fericire decât hainele și accesoriile scumpe, ai putea da prioritate cheltuielilor pentru descoperirea unor noi spectacole de teatru, în detrimentul bunurilor materiale.

Adaptabilitatea: Piața financiară este într-o continuă schimbare și evoluție, iar ceea ce a funcționat în trecut poate să nu mai fie eficient pentru prezent sau viitor. Schimbându-ți în mod regulat perspectiva și rămânând deschis la idei noi, te poți adapta la circumstanțele în schimbare și poți profita de oportunitățile pe care alții le-ar putea rata.

Compromisurile: Chiar dacă va trebui să tai dintr-o parte, pentru o anumită perioadă, ia în considerare costurile de oportunitate. Aplicarea perspectivei corecte implică cântărirea beneficiilor potențiale în raport cu costurile și compromisurile implicate. De exemplu, dacă intenționezi să investești într-o afacere proprie, gândește-te la ce ai putea sacrifica în ceea ce privește lichiditatea.

Extinderea: Când rămâi în același mediu sau ai acces la un set limitat de opțiuni, te poți simți blocat într-o anumită mentalitate. Schimbarea perspectivei, și implicit a mentalității, îți poate deschide noi opțiuni pe care nu le-ai luat în considerare până acum. De exemplu, optarea pentru un nou job într-un domeniu diferit, mutarea într-un alt oraș, asocierea în business cu un competitor (pentru a oferi un nou serviciu) sau luarea în considerare a investițiilor alternative (imobiliare, artă etc.), ar putea oferi noi oportunități de creștere.

Informația: Schimbarea perspectivei necesită adesea o înțelegere mai profundă a lumii financiare și a complexității ei. Ia-ți timp pentru a te informa despre știrile financiare care ar putea afecta investițiile și bunăstarea materială. Totodată, poți cere sfaturi de la un consilier financiar sau poți alege să urmezi cursuri ce te vor ajuta să înțelegi diferite concepte financiare, strategii de investiții și tendințe economice.

În concluzie, schimbându-ți perspectiva și aplicând o abordare mai atentă și strategică a deciziilor financiare, poți crește probabilitatea de a obține rezultatele dorite, minimizând în același timp riscurile și transformându-ți visurile în realitate.

AcasăCursuriBugetProfil