Nu-i așa că ți se pare ciudat să te gândești că ai o personalitate financiară și că deciziile tale legate de bani și de gestionarea lor țin, de fapt, de această personalitate?
Ei bine, identificarea tipului de personalitate financiară căreia îi aparții îți poate fi de mare ajutor dacă îți dorești să reflectezi la modul în care te raportezi la bani, fiind primul pas către înțelegerea (și, de ce nu?!, corectarea) mecanismelor tale de cheltuire, economisire, achiziții și investiții.
Este posibil ca mulți dintre noi să identifice părți care aparțin mai multor profiluri de personalitate financiară, dar cheia este să găsești tipul care se potrivește cel mai bine cu comportamentul tău. Tipologiile majore de personalitate financiară sunt: cheltuitorul, economul, cumpărătorul, datornicul și investitorul.
Cei cărora le place să cheltuiască adoră bunurile scumpe, cum ar fi mașinile luxoase, ultimul tip de gadgeturi și hainele unor branduri de renume. Persoanele care aparțin acestei tipologii nu sunt cumpărători de chilipiruri și nici nu vânează reducerile. Sunt oameni în pas cu moda, care caută să fie văzuți și să transmită ceva prin alegerile lor, fie că este vorba de cel mai recent model de telefon mobil, de cea mai performantă mașină sau de o casă nu doar frumoasă, ci și foarte mare.
Evident, cheltuitorii se simt confortabil să plătească bani, nu se tem de datorii și adesea își asumă riscuri (mai) mari atunci când investesc. Pentru cheltuitori, este important să știe că pot dispune de banii lor, ceea ce le oferă un sentiment de putere și valoare de sine, prin urmare rareori deleagă cuiva responsabilitatea de a le gestiona finanțele.
Sugestie: Cumpără mai puțin, economisește mai mult!
Dacă îți place să cheltuiești, probabil vei continua să o faci, dar ar trebui să cauți nu doar satisfacție pe termen scurt, ci și valoare pe termen lung. Înainte de a cumpăra ceva scump sau la modă, întreabă-te cât de mult va însemna acea achiziție pentru tine peste un an. Dacă răspunsul este „nu (prea) mult“, renunță la acea achiziție. Astfel, poți încerca să-ți limitezi cheltuielile doar la produsele pe care le vei folosi de fapt. Când îți canalizezi energia spre economisire, te bucuri de oportunitatea de a gândi pe termen lung.
Economul este exact opusul cheltuitorului. Dacă ești genul de persoană care stinge lumina atunci când iese dintr-o încăpere, închide rapid ușa frigiderului, oprește robinetul de apă cât timp își perie dinții, face cumpărături doar atunci când este necesar și folosește rar (sau deloc) cardul de credit, atunci aparții acestei tipologii financiare.
În general, economul nu are datorii și poate fi privit ca un om modest, oricum foarte discret. Economul nu este deloc preocupat să urmeze ultimele tendințe și obține mai multă satisfacție citind dobânda de pe extrasul bancar decât achiziționând un produs nou. Mantra sa este „Bani albi pentru zile negre“, iar respectarea bugetelor – un principiu de viață. Economului îi vine greu să dea bani pe cadouri sau pe distracții, pe care le consideră inutile.
Cu siguranță ai auzit povești sau cunoști oameni care „țin banii la saltea“: aceștia reprezintă cazuri extreme de economi. Sunt acele persoane care-și doresc să aibă banii atât de aproape (în sensul cel mai concret al cuvântului), încât n-au nici măcar încrederea de a-i depozita într-o bancă. Prin natura sa, economul este mai conservator și nu prea este dispus să-și asume riscuri financiare sau investiții.
Sugestie: Economisește, dar cu sens!
Ca în absolut orice pe lumea asta, moderația este cuvântul-cheie. Pentru un econom, acesta este cel mai potrivit sfat: nu-ți refuza toate bucuriile vieții, mai mici sau mai mari, doar pentru a economisi bani!
Recompensează-te din când în când și nu uita că banii în sine nu sunt un scop, ci capătă valoare doar dacă sunt gestionați cu sens și înțelepciune. Așa că încearcă să te bucuri și de prezent și să nu mai proiectezi un viitor (financiar) neapărat în culori întunecate.
Adesea, cumpărătorul obține o mare satisfacție emoțională din cheltuirea banilor. Nu poate rezista cumpărăturilor, chiar dacă este vorba de produse care nu-i sunt cu adevărat necesare. De obicei, este conștient de pornirile sale și chiar îngrijorat de datoria acumulată. Spre deosebire de cheltuitor, cumpărătorul caută chilipiruri și reduceri, fiind fericit atunci când le găsește. Mantra sa este „Cumpără, cumpără, cumpără!“.
Cumpărătorul își găsește plăcerea în achiziționarea de bunuri și servicii, fiind adesea incapabil să respecte un buget din cauza dorinței sale de a cumpăra din nou și din nou, din ce în ce mai mult. De asemenea, poate avea tendința de a fi prea generos, cumpărând lucruri nu doar pentru sine, ci și pentru alții. Prin urmare, îi este dificil să economisească pentru viitor și să prioritizeze ceea ce este important.
Sugestie: Nu cheltui banii pe care nu-i ai!
Un pas esențial pentru persoanele aparținând acestei tipologii este să preia controlul asupra cardurilor lor de credit. Dobânda acestora poate face ravagii în bugetul tău, așa că gândește-te înainte de a cheltui, mai ales dacă faci o achiziție cu un card de credit. Concentrează-ți eforturile pe economisirea banilor și informează-te în legătură cu posibilele planuri de economii.
Încearcă să pui bani deoparte lunar, oricât de puțini. Dacă cheltuiești doar pentru a-ți oferi compensații pentru alte paliere ale vieții tale pe care simți (sau ai simțit) lipsuri, gândește-te care sunt acestea și lucrează la schimbarea lor. Vindecarea nu vine niciodată prin achiziții, ci prin conștientizarea golurilor și identificarea nevoilor care n-au fost satisfăcute la momentul lor.
Datornicul nu încearcă să iasă în evidență prin achizițiile sale și nu face cumpărături pentru a se distra sau pentru a-și schimba starea de spirit. Pur și simplu, datornicul nu petrece mult timp gândindu-se la banii săi și, prin urmare, nu ține cont de ce, unde și pe ce îi cheltuie.
Așa cum transmite și denumirea acestei tipologii, datornicul cheltuie, în general, mai mult decât câștigă și este foarte îndatorat, fără să se gândească prea mult la investiții sau la economii.
Este o persoană care întâmpină adesea dificultăți în respectarea termenelor limită importante pe plan financiar, cum ar fi plata facturilor sau depunerea declarațiilor fiscale. Evită să facă bugete, să țină o evidență atentă a finanțelor sale sau să investească. De obicei, se simte foarte copleșit când vine vorba de bani sau incapabil să-și gestioneze singur finanțele. Fuga de responsabilitatea financiară reprezintă, de obicei, o tendință de a evita și alte tipuri de responsabilități.
Sugestie: Planifică-ți bugetul și începe să economisești!
Dacă te recunoști în această tipologie, trebuie să-ți pui ordine în bani și să stabilești un plan pentru a începe să economisești sau să investești. Este posibil să nu reușești să o faci singur, așa că ar fi o idee bună să ceri ajutorul unui prieten sau al unui consilier financiar. Alege cu atenție persoana care-ți va fi ghid și sprijin în acest demers, până vei căpăta încredere și pricepere să te ocupi singur de finanțele tale.
Investitorul este acea persoană conștientă de bani și de rolul lor în dobândirea unei vieți echilibrate și prospere, care-și înțelege situația financiară și încearcă să pună banii să lucreze pentru el. Acțiunile sale sunt conduse de luarea atentă a deciziilor, iar investițiile lui reflectă nevoia de a se informa și de a se educa în urmărirea obiectivelor financiare.
Sugestie: Ești pe drumul cel bun!
Așa că ține-o tot așa! Educația financiară este necesară la orice vârstă, indiferent de statutul tău social sau financiar.
A fi (mai) conștient de obiceiurile tale financiare te poate ajuta să faci schimbări pozitive în modul în care te raportezi la bani. Este important să reții că nimeni nu se regăsește exclusiv într-o singură tipologie de personalitate financiară. Multe persoane sunt o combinație de trăsături și este posibil ca obiceiurile tale financiare să se schimbe în timp.
Articol redactat de Pagina de Psihologie