Află cum să-ți gestionezi cu înțelepciune finanțele în perioada Sărbătorilor, astfel încât să nu te trezești fără un leu în portofel la început de an.
Pentru mulți dintre noi, sărbătorile nu sunt doar un prilej de a te reuni cu cei dragi și de a petrece câteva zile alături de familie, ci și o perioadă a exceselor de tot felul, o săptămână în care sunt abolite orice dietă și orice idee de cumpătare și în care ne decidem să cumpărăm, să consumăm, să fim generoși cu noi și cu ceilalți. Doar că, de multe ori, ne trezim la început de ianuarie nu doar cu câteva kilograme în plus, ci și cu mulți lei în minus în cont sau în portofel.
Anul acesta, înainte de a începe numeroasele și obositoarele runde de cumpărături, te încurajăm să faci un exercițiu de introspecție. Nu este neapărat despre cheltuieli, ci mai ales despre semnificația acestei sărbători. Așadar, ce înseamnă Crăciunul pentru tine? Care este sensul lui, dincolo de mesele îmbelșugate (uneori prea îmbelșugate), de stresul cumpărăturilor și al organizării agendei, astfel încât să ai timp și de pregătiri, și de goana după cadouri, și de petrecerea de la birou, și de revederile cu prietenii, dar și de mesele în familie? Când închizi ochii și te gândești la Crăciun, ce-ți vine în minte? Bradul, cadourile, mâncarea, surprizele, colindele? Stresul, agitația, aglomerația, discuțiile tensionate din familie? Probabil mai mult sau mai puțin din fiecare!
Pentru că, de multe ori, „mai puțin chiar înseamnă mai mult“, anul acesta îți propunem un Crăciun fără risipă. Adică fără risipă de energie, de timp, de mâncare, de cadouri și, de ce nu?!, de bani.
Cu toții știm că, imediat ce trece Halloween-ul, magazinele își umplu rafturile cu colecțiile de Crăciun, iar televiziunile încep să difuzeze reclame festive, care reușesc să ne influențeze atât de repede și de intens, încât le urmăm negreșit, an după an, indiferent de costuri. Așa ajungem să ne întrebăm dacă am cumpărat suficientă mâncare sau dacă am investit suficient în reușita sărbătorii. Familia, prietenii, colegii sunt și ei implicați: „Ce-o să porți la petrecere?“, „Crezi că șase cozonaci sunt suficienți?“, „O să iau un brad adevărat anul acesta și o să cumpăr decorațiuni noi pentru masă“, „Cât ești dispus să cheltuiești pentru Secret Santa la școala copiilor?“.
Din păcate, aceasta este realitatea Crăciunului, așa cum îl știm și-l repetăm în fiecare an. Și nu doar stresul cu care vine la pachet îl face să fie apăsător, ci și risipa. O cantitate enormă de lucruri risipite care – de îndată ce magia Sărbătorilor dispare – ne lasă cu un mare gol în suflet și cu întrebarea „La ce bun?“.
Vestea bună este că risipa poate fi evitată sau măcar mult diminuată. Noi avem cinci sugestii pentru asta, dar cu siguranță există și alte modalități. Totul este să ai flexibilitatea de a accepta că se poate și altfel, creativitatea de a identifica aceste moduri alternative și disponibilitatea de a le pune în aplicare.
Primul pas pentru a reduce risipa de Crăciun este să alegi cadourile cu grijă. Adică să nu cumperi doar de dragul de a cumpăra, când ești presat de timp și obosit de aglomerația din magazine. A devenit aproape o obligație socială să cumperi cadouri pentru cei dragi. Doar că, de multe ori, se întâmplă să dăm și greș: oferim un cadou care nu este tocmai pe placul celui care-l primește, nu e neapărat util, sau pe care persoana respectivă îl are deja.
Drept urmare, astfel de cadouri se adaugă lucrurilor inutile pe care oamenii le au în casă, de care nu se îndură neapărat să scape, dar care le ocupă spațiu. Așa că, în loc de mantra „gestul contează“, care justifică achiziționarea a tot felul de nimicuri haioase, ce-ai zice să oferi experiențe: vouchere la cinema, la restaurant, la librărie, ori bilete la meciul echipei favorite sau la concertul formației preferate? Dacă ai un buget mai generos, poți oferi chiar o zi la SPA sau un curs despre care știi că persoana căreia vrei să-i faci cadoul chiar și-ar dori să-l urmeze, dar nu și-l permite neapărat.
Pentru cadourile celor mai mici membri ai familiei, consultă-te cu părinții lor! Ei știu cel mai bine nu doar ce-și doresc, dar și de ce anume au nevoie copiii lor. În măsura în care poți, cumpără produse locale.
Cât despre bradul de Crăciun, nu vom intra în controversa brad natural vs. brad artificial, amprentă de carbon și care dintre variante este mai puțin dăunătoare mediului. Dar, mai degrabă decât să-ți cumperi bradul, noi te încurajăm să te bazezi pe două energii care nu sunt deloc poluante: imaginația și îndemânarea ta. Principiul este simplu: adună obiecte din casă și fă-ți propriul pom de Crăciun. Dacă ai copii, cere-le ajutorul: munca în echipă va avea ca rezultat o creație colectivă, de familie.
Nu te dai în vânt după bricolaj? Nu intra în panică! Poate ești un grădinar priceput: îți poți cumpăra un brad în ghiveci, pe care să-l plantezi ulterior în grădina prietenilor sau rudelor care stau la curte.
Mai există și varianta în care poți lua niște cretă colorată cu care să-ți desenezi copacul pe un perete. Sau poți fixa (tot pe un perete din casă) o instalație mai veche de beculețe sub forma unui brăduț luminos. Zero deșeuri, zero lei cheltuiți!
A treia modalitate prin care să eviți risipa de sărbători este gestionarea ambalajelor. Astăzi există multe alte modalități creative de a împacheta cadourile de Crăciun fără a folosi neapărat hârtie lucioasă, de unică folosință. În locul ei, poți folosi ambalaje reutilizabile pentru cadouri, din hârtie reciclată, pungi sau cutii care ulterior pot căpăta și o altă destinație.
În orice caz, ideea este să nu consideri ambalajul ca pe un detaliu care-ți dă bătăi suplimentare de cap, ci doar să-ți pui un pic imaginația la lucru. De exemplu, în loc de clasicele panglici din materiale sintetice, poți folosi sfoară și felii de portocală deshidratată.
Poate că întâmpini aceste sugestii cu o doză de scepticism, dar trebuie să știi că milioane de cadouri împachetate în toată lumea ajung să creeze o mulțime de deșeuri, pentru că majoritatea ambalajelor sunt din plastic și nu pot fi reciclate. Și chiar dacă în perioada sărbătorilor unele mall-uri și magazine oferă acest serviciu „gratis“, iar tentația de a apela la el este mare, fii sigur că prețul lui se regăsește în costul produselor achiziționate acolo.
Intenția noastră nu este să stricăm plăcerea gurmanzilor în niciun fel, pentru că știm cât de important este în multe familii ritualul pregătirii mesei de Crăciun, dar vrem să facem o scurtă pledoarie pentru moderație. Vom începe cu cantitatea. De obicei, Crăciunul înseamnă nu doar multe feluri de mâncare, ci și cantități impresionante, de la aperitive până la cozonac. Imaginea familiară multora dintre noi este cu membrii familiei reunite agonizând pe canapele, după masă, și văitându-se că „Iar am mâncat enorm, nu pot să mă mai mișc!“.
Abundența nu este întotdeauna sinonimă cu starea de bine, nici pe plan fizic și nici mental. Asta ca să nu mai spunem că acești „munți“ de mâncare sfârșesc nu doar în stomacul invitaților, ci și în tomberon. Și, de multe ori, achiziționarea lor face ravagii și în portofele.
Sugestia noastră este să gătești în cantități mai mici și, dacă vrei neapărat să-ți răsfeți invitații, să folosești rețete inedite sau ingrediente-surpriză (internetul abundă de sugestii). Chiar dacă știi asta cu siguranță, îți reamintim că poți congela mâncarea rămasă neconsumată și, nu în ultimul rând, magazinele și supermarket-urile sunt închise doar în ziua de Crăciun. Cele mai multe revin la un program normal chiar de pe 26 decembrie, așa că n-ai niciun motiv să faci cumpărături ca pentru lockdown sau pentru sfârșitul lumii.
Nu vrem să-ți stricăm bucuria sărbătorilor, ci doar să te încurajăm să începi Anul Nou fără griji financiare (suplimentare). Iar dacă vrei să fii ferit de aceste griji, începe prin a stabili un buget pentru sărbători: câți bani aloci cadourilor, ce sumă va acoperi cheltuielile cu masa de Crăciun (și să o respecți, orice tentații ar apărea!), cât aloci pentru brad și decorațiuni și cât pentru ținute sau alte cheltuieli.
Toate sugestiile menționate mai sus te vor ajuta să reduci suma de bani pe care o cheltuiești de obicei. Atunci când decizi să ai mai multă grijă ce pui în coșul de cumpărături, să reciclezi ținutele, să nu cumperi mai multă mâncare decât ai nevoie, vei reuși să-ți gestionezi mai bine și finanțele. Iar dacă ai primit o primă de Crăciun sau al treisprezecelea salariu, nu risipi banii acum: mai bine pune-i în fondul de vacanță pentru anul viitor. Sau, și mai bine, în fondul de economii!
Îți dorim sărbători fericite și alegeri cumpătate!
Articol redactat de Pagina de Psihologie