Am creat pentru tine un “Decalog financiar” care te ajută să-ți gestionezi bugetul în mod inteligent.
Plătește-te pe tine prima dată. Economisește întâi, cheltuie după din ce a rămas.
Amână achiziția unui lucru cel puțin 24h pentru a te asigura că ai nevoie de el.
Un fond de rezervă, unde ai strâns între 3-6 salarii lunare.
Află care este costul mare al cheltuielilor mici, economisind zilnic echivalentul unei cafele. Nu contează cât câștigi, ci cât cheltui, iar dacă pui deoparte echivalentul unei cafele, 10 lei pe zi, în 30 ani vei strânge peste 150.000 lei.
Apelează la un consilier bancar, care îți poate oferi soluții financiare care să nu îți afecteze stilul de viață. În același timp, e important să ai o evidență asupra veniturilor și cheltuielilor lunare, pentru a-ți planifica mai bine finanțele proprii.
Dezvoltă o listă de cumpărături, încearcă să te ții de ea și să cumperi doar ce scrie acolo. Alege perioada reducerilor pentru cumpărăturile substanțiale.
Gradul optim de îndatorare este între 30-50% din venitul lunar și e recomandat să nu împrumuți mai mult decât atât.
Folosește simulatoarele de rate de pe website-urile băncilor, ca să îți poți planifica bugetul. Află dacă poți susține rata punând deoparte, timp de 3-6 luni, suma pe care o vei avea de rambursat lunar.
Compară oferte înainte de a cumpăra, încearcă să negociezi și să reduci costurile ne-esențiale. Plătește taxele și impozitele când poți primi reduceri și renunță la serviciile care nu aduc valoare adăugată.