Auzim din ce în ce mai de des în jurul nostru cât de importante sunt sustenabilitatea, consumul responsabil, economisirea resurselor și diminuarea poluării. Ne informăm constant, încercăm să înțelegem aceste noțiuni, dar, de cele mai multe ori, nu știm exact care este modalitatea optimă de acțiune. Nu îți face griji - pentru acest lucru suntem noi aici. În continuare, îți vom propune 3 comportamente care urmăresc consumul responsabil și economisirea, contribuind totodată la bunăstarea mediului înconjurător.
Poate că ai mai auzit până acum de minimalism - acea artă abstractă care promovează simplitatea, armonia și esența formelor geometrice folosite. Îți sună cunoscut, nu? Ei bine, află că minimalismul este și o filosofie după care îți poți ghida viața. Minimaliștii acționează conform zicalei „Less is more” și evită aglomerările de obiecte inutile, care nu sunt indispensabile.
Tindem să vrem să avem cât mai multe haine, produse cosmetice, bijuterii, obiecte de mobilier și gadget-uri, dar, în final, nu avem nevoie de toate acestea. Dacă vei începe să cumperi doar lucrurile absolut necesare, îți vei da seama curând că vei reuși să economisești o sumă considerabilă de bani, pe care îi vei putea folosi ulterior în scopuri mai importante - investiții, educația copiilor sau, de ce nu, o călătorie mult așteptată în destinația de vis.
Cu toții am auzit cât de important este să fim mai eco-friendly, dar uneori avem impresia că implicarea noastră nu contribuie la o diferență. Lucru total neadevărat. Fiecare dintre noi poate să ajute mediul înconjurător prin adoptarea câtorva comportamente prietenoase. Probabil că și tu iubești hainele, dar știai că europenii aruncă aproximativ 11 kg de textile pe an?
Pentru a evita consumerismul, cumpără haine de calitate, din fibre naturale, care vor avea o durată de viață mai lungă. Și hainele second-hand sunt o variantă foarte bună, iar astfel cu siguranță vei avea un stil vestimentar mai diferit. Fashion-ul nu este singurul domeniu afectat - și industria alimentară are de suferit din cauza risipei: circa 180kg de mâncare sunt aruncate, anual, de un european.
Soluția? Stabilește o listă clară de cumpărături, planifică-ți mesele, gătește doar atât cât ai nevoie și nu merge la cumpărături atunci când îți este foame. Iar pentru a diminua emisiile de CO2, alege mersul pe jos, bicicleta, trotineta sau mașina electrică, transportul în comun sau opțiunile de ride sharing în schimbul mașinii personale.
Să fii spontan poate fi un atribut care să te ajute în alte zone ale vieții tale, dar când vine vorba de bani, planificarea atentă este cea mai sigură și recomandată cale pentru a te ajuta să consumi responsabil resursele de care dispui și să economisești.
În primul rând, te sfătuim să îți planifici bugetul conform regulei 50/30/20:
Astfel, te vei asigura că ai destule resurse pentru toate necesitățile tale. Desigur, poți jongla puțin cu procentele - totul depinde de prioritățile tale, dar și de venitul tău.
Un fond de urgență nu este cel mai atrăgător loc în care merg banii tăi, dar este absolut necesar să ai un fond de rezervă, în care să ai strânsă valoarea a 3-6 salarii lunare, pentru situații neprevăzute, precum: pierderea locului de muncă, tratamente medicale neprevăzute sau situații fericite, cum ar fi 3 nunți într-o lună. Ia mereu decizii informate - poți apela și la un consilier bancar, care să îți ofere soluții financiare care să nu îți afecteze stilul de viață. Este important să ai o evidență asupra veniturilor și cheltuielilor tale lunare, pentru a-ți planifica mai bine bugetul - poți folosi aplicații sau poți face acest lucru direct pe site-ul Școala de Bani.
Primul pas către consumul responsabil și economisire este mereu cel mai greu, dar odată ce ai toate informațiile la îndemână, procesul va fi unul facil și rapid. Ai grijă de banii tăi, pentru un viitor mai sigur și mai liniștit din punct de vedere financiar.