Școala s-a încheiat, vacanța a sosit, dar asta nu înseamnă că ne oprim din învățat. Și, pentru că știm că cei mici învață cel mai ușor prin joacă, este momentul cel mai bun să îi responsabilizăm din punct de vedere financiar și să le oferim încrederea că pot începe deja să își gestioneze propriul buget.
Dar, ca în orice alt domeniu, putem să îi învățăm pe cei mici lucruri pe care întâi noi înșine trebuie să ne demonstrăm că suntem stăpâni. Fie că vrem sau nu, copiii învață despre bani de la părinți, iar obiceiurile financiare se vor transmite implicit și vor forma pe viitor un stil de viață. Așa că trebuie să fim atenți ce mesaje le transmitem copiilor în privința banilor.
Înainte de orice, este important să comunicăm cu cei mici și să ne asigurăm că știu ce înseamnă banii, veniturile și cheltuielile, precum și importanța economiilor. Educația financiară începe de acasă, de aceea este important să îi obișnuim încă de mici cu limbajul financiar (potrivit vârstei lor) pentru a pune bazele unei educații financiare temeinice.
Responsabilitatea
Este important să fim conștienți de faptul că cei mici au nevoie să imite anumite comportamente pentru a și le însuși. De aceea, ideal este să le oferim încrederea că pot gestiona chiar ei înșiși un buget. Pentru început, le putem oferi o alocație săptămânală pentru a-l învăța care este fluxul banilor și cum trebuie să acționeze ca să poată face economii pentru lucruri mai importante. Apoi, putem să trecem la nivelul următor și să le oferim încrederea că pot gestiona un buget lunar.
De ce-ul este pe buzele copiilor mai tot timpul, de aceea nu trebuie să ne limităm doar la a-i învăța că este bine să economisească, ci să le explicăm și de ce, dar și prin ce metode pot face acest lucru. Astăzi sunt o groază de instrumente care ne pot ajuta să economisim, de la simpla pușculiță, până la instrumente mai avansate, precum un cont de economii. Cu cât îi familiarizăm mai mult pe cei mici cu acestea, cu atât vor avea un spectru mai larg și vor putea să aleagă calea cea mai potrivită pentru ei ca să economisească.
Nu în ultimul rând, un aspect important este evaluarea rezultatelor. Poate că într-o lună reușim să economisim mai mult, iar în alta deloc. Însă important este să fim mereu cu ochii în patru și să depistăm motivele care ne-au ajutat sau ne-au împiedicat. Poate nu ne-am organizat bine sau, dimpotrivă, am folosit economiile pentru a face o investiție. Cei mici vor fi mult mai atenți la propriile economii dacă îi implicăm în procesul de evaluare și vor vedea cu ochii lor rezultatele.
Altfel spus, pentru cei mici educația financiară poate fi chiar distractivă dacă reușim să găsim moduri simpatice și amuzante prin care să le captăm atenția. Spor la economisit!