Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii încep să își dezvolte cele mai importante abilități sociale și cognitive încă din copilăria timpurie. Deși fiecare ființă umană poate atinge unele repere mai devreme sau mai târziu, în jurul vârstei de cinci ani cei mai mulți copii încep să înțeleagă și să respecte ceea ce conceptual numim regulile. Mai exact: pot spune ce este real și ce este simulat; diferențiază tot mai clar lumea imaginară; sunt capabili să realizeze forme geometrice, litere sau cifre; și, chiar, devin conștienți de însemnătatea și utilitatea banilor.
Cultura banilor din copilărie se referă la credințele, comportamentele și atitudinile legate de resursele financiare, elemente care sunt modelate pe parcursul procesului de creștere și de maturizare. Copilăria pune bazele învățării în ceea ce privește lumea noastră interioară (cine suntem, ce simțim, ce ne place, ce preferințe avem etc.), cât și lumea fizică în care trăim cu toții. Prin urmare, relația fiecăruia dintre noi cu banii este creionată încă de mica copilărie și variază în funcție de particularitățile familiei și ale culturii în care am crescut.
Experții în psihologia și terapia financiară sunt de părere că expunerea timpurie la activități precum crearea unui buget, economisirea și cheltuielile responsabile, pot contura obiceiuri financiare sănătoase la vârsta adultă. Pe de altă parte, neglijarea și lipsa educației financiare sau mentalitatea de penurie a părinților și îngrijitorilor, pot genera diferite impedimente în relația noastră cu banii sau în luarea unor decizii financiare informate.
Ce ai învățat despre bani de la părinții tăi
Puțini oameni trec prin viață fără să se confrunte cu situații financiare dificile sau chiar cu unele crize – fie că ne referim la experiențele din copilărie, când erau martorii dificultăților economice ale familiei, fie că s-au confruntat cu ceva similar la vârsta adultă. Psihologia este cât se poate de clară: înainte ca părinții să devină conștienți de asta, copiii încep să copieze și să imite comportamentele pe care le observă la îngrijitorii lor.
Iată principalele elemente care, cel mai probabil, au modelat relația ta cu banii, încă din mica copilărie:
Influența parentală: Știm deja că părinții joacă un rol crucial în modelarea atitudinilor și comportamentelor noastre financiare. Dacă părinții manifestă un comportament financiar responsabil (cum ar fi bugetarea, economisirea și evitarea datoriilor) și copiii vor fi mai predispuși să adopte astfel de obiceiuri. Dacă părinților le lipsesc aceste deprinderi financiare sănătoase și educația copiilor lor va fi deficitară. Prin urmare, cum te-au influențat părinții la acest capitol?
Situația financiară: Traiul și dezvoltarea într-un mediu familial în care banii erau puțini sau insuficienți poate modela multe credințe limitative despre bani: banii nu sunt niciodată suficienți; în această viață, doar unii oameni au acces la bani; asta este, nu ai ce să faci etc. Copiii care provin din familii stabile economic pot dezvolta un sentiment de securitate și încredere în gestionarea banilor, pe când cei din medii dezavantajate sunt la risc să-și contureze o mentalitate de penurie în ceea ce privește banii. Astfel, merită să te întrebi, care sunt bazele mentalității tale cu privire la bani.
Asocierile emoționale: Banii sunt asociați și cu multă energie emoțională. Dacă un copil și-a văzut părinții, mai degrabă, certându-se pe tema banilor, acesta poate asocia banii cu multe emoții negative. Cum ar fi frica, anxietatea, stresul cronic, vinovăția sau rușinea. Aceste asocieri emoționale pot influența în mod inconștient comportamentele financiare pe care le avem ca adulți, cauzând diverse conflicte, inclusiv, în relația de cuplu. Sugestia este să descoperi care sunt emoțiile cu care asociai banii în copilărie și ce schimbări ar fi indicat să faci.
Influențe culturale: Nimeni nu trăiește doar cu influențele familiale, să nu uităm nici de impactul normelor culturale. Normele societății cu privire la bani și datorii pot, de asemenea, să ne modeleze relația noastră cu finanțele. În unele culturi, poate exista o stigmatizare asociată datoriilor, ceea ce determină oamenii să le evite cu orice preț. În alte culturi, datoriile sunt acceptate sau chiar încurajate (drept mijloc de atingere a obiectivelor financiare, cum ar fi achiziționarea unei locuințe sau începerea unei afaceri). Este momentul să identifici care au fost normele culturale cu care ai crescut.
Valoarea percepută a banilor: Valoarea banilor este dată de percepțiile minții noastre. Copiii care înțeleg, de timpuriu, valoarea banilor, grație unor experiențe de învățare precum economisirea alocației și a banilor primiți de la bunici sau rude (pentru achiziționarea unui articol mult dorit) sau participarea la discuțiile financiare ale familiei, tind să dezvolte o percepție mai sănătoasă asupra banilor și un simț mai puternic de responsabilitate financiară. Notează undeva care erau, în copilărie, percepțiile tale despre bani și cum s-au schimbat acestea de-a lungul timpului.
Educația financiară: Educația este temelia modului nostru de raportare la viață. Modul în care a fost făcută educația financiară, în timpul copilăriei, poate avea un impact semnificativ asupra relației noastre cu banii și datoriile. Copiii care primesc informații clare despre gestionarea cheltuielilor și a datoriilor au mai multe șanse să dezvolte obiceiuri financiare sănătoase și să ia decizii informate mai târziu în viață. Prin urmare, care sunt lecțiile de educație financiară primite în copilărie și cât îți sunt de utile în prezent?
Ce poți face pe mai departe?
Psihologii spun că recunoașterea dificultăților și a punctelor noastre de creștere reprezintă bazele dezvoltării și a mentalității de prosperitate. Odată ce ai realizat că există sincope în relația ta cu banii, este timpul să începi să descoperi de ce.
Înțelegerea experiențelor din copilărie te poate ajuta în adoptarea unor obiceiuri și atitudini financiare mai sănătoase și productive. Iar cursul gratuit Cum să fii responsabil financiar? poate fi un început bun pentru reinventarea relației tale cu banii și pentru angajamentul asumat față de propria educație financiară.