Unul dintre principiile economisirii este acela de a nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărată nevoie. Acest principiu te poate ajuta atât pe tine, cât și mediul înconjurător. De ce?
Un studiu recent al Greenpeace arată că doar 15% dintre deșeurile textile se reciclează, iar la nivel global acestea ocupă locul doi ca sursă de poluare, după industria petrolieră. Pentru o singură pereche de blugi sunt folosiți nu mai puțin de 7000 de litri de apă, adică o cantitate pe care un om o bea în medie în aproximativ 10 ani de zile.
Pentru a evita o poluare de acest grad generată de consumul exagerat de haine, am vorbit cu Claudia Oprescu, unul dintre profesorii Școlii de Bani care a împărtășit cu noi câteva sfaturi de care să ținem cont pentru a diminua acest tip de cheltuieli. Iată ce ne-a spus Claudia:
1. Dezabonează-te de la newsletterele de fashion. Este greu, în special dacă ești pasionat de modă, însă crede-mă pe cuvânt că vei salva ore bune și bani grei dacă nu vei mai fi la curent cu toate noutățile din acest domeniu și nu vei mai fi tentat/tentată să cumperi noile colecții imediat ce apar.
2. Aplică regula de 24 de ore - așa cum ne place nouă să o numim la Școala de Bani, regula spune că, pentru a fi sigur de o achiziție, trebuie să o amâni cel puțin 24 de ore pentru a te asigura că nu cumperi din impuls.
3. Nu cumpăra aceleași produse - dacă ai deja o serie de piese vestimentare, evită să cumperi lucruri asemănătoare. Nu ai nevoie de două perechi de blugi negri sau trei bluze similare. Optează mai degrabă pentru câteva elemente de bază pe care să le poți combina între ele.
4. Reciclează - dacă ești într-adevăr un împătimit al modei și îți este imposibil să te abții de la cumpărat, încearcă să compensezi pe partea cealaltă. În loc să arunci hainele, reciclează-le sau donează-le. Astfel, cei care le vor primi nu vor mai produce un consum atât de mare de produse vestimentare.
5. Susține - un alt lucru pe care îl poți face este să susții ONG-urile și asociațiile care sprijină mediul și vin cu soluții pentru un consum sustenabil. De asemenea, tot o modalitate de a susține lupta împotriva poluării ar fi să cumperi haine din materiale cât mai nepoluante și care necesită cât mai puține resurse pentru a fi produse.
În concluzie, chiar dacă ne place să avem piese noi de vestimentație în garderobă sau să le facem cadou celor dragi, e important să consumăm responsabil astfel încât să avem un impact negativ cât mai mic asupra mediului. Iar astfel, ne vom putea ajuta și pe noi înșine, reușind să diminuăm cheltuielile și să creștem contul de economii.