Nu vorbim despre visuri greu de atins prin care pui presiune pe tine, însă câteva obiective realiste și un plan general pot reprezenta una dintre cele mai simple modalități de a-ți controla finanțele și de a reduce stresul.
Îți propunem 5 pași simpli care să te ajute să te concentrezi pe obiectivele tale și să începi să-ți controlezi mai bine bugetul:
O retrospectivă este întotdeauna un punct bun de pornire atunci când pui la cale viitorul. Chit că evenimentele au fost plăcute sau mai puțin plăcute, important este că poți învăța din acestea și folosi lecțiile dobândite pentru viitor. Cel mai ușor este să-ți adresezi câteva întrebări-cheie despre viața personală și profesională, ca de exemplu:
Trece-ți în revistă veniturile și cheltuielile, vezi ce a mers bine și ce nu, și încearcă să stabilești noi modalități de a-ți crește profitul.
Analiza situației financiară în mod constant îți oferă o imagine a sănătății financiare în acest punct.
Dacă vorbim despre finanțele proprii, poți analiza activele și pasivele, iar, în funcție de acestea, poți calcula valoarea netă personală. Poate părea complicat inițial, însă, odată ce înveți care sunt valorile la care trebuie să te uiți, lucrurile vor deveni mult mai clare și îți va fi mult mai ușor să-ți monitorizezi banii.
Dacă vrei să-ți stabilești niște obiective financiare serioase și motivante, acestea trebuie în primul rând să fie semnificative pentru tine. Așa că, înainte de toate, gândește-te bine la ceea ce îți dorești. Ce-ai vrea să se întâmple cu viața ta în viitorul apropiat și care sunt realizările personale și profesionale pe care ai fi mândru să le atingi?
În cazul în care îți vine mai greu să visezi la un viitor nou și îmbunătățit, poți apela la abordarea prin care identifici acele aspecte din viața ta financiară care te îngrijorează. Ai vrea să ai un fond de rezervă mai serios sau poate să scapi de datorii? Stabilește-ți prioritățile și fă din ele obiectivele pentru 2021.
După ce ai analizat trecutul, ai stabilit unde te afli acum și știi ce vrei să realizezi pe viitor, este momentul să corelezi obiectivele cu planul sau bugetul financiar. Ține cont de banii pe care știi că îi ai la dispoziție, de veniturile pe care le vei obține și cheltuielile preconizate, și integrează obiectivele.
Odată ce îți înțelegi fluxul de numerar, este posibil să descoperi că acesta necesită modificări pentru a-ți atinge scopul. Poate că trebuie să economisești un pic mai mult în fiecare lună pentru a crea fondul de rezervă dorit sau să regândești plățile creditului pentru a-l acoperi mai rapid. Așa că stabilește-ți planul de cheltuieli ținând cont de obiective, dacă vrei ca acestea să se întâmple.
Ca în multe alte cazuri, entuziasmul de la început de drum se poate diminua pe parcurs și s-ar putea să fii tentat să-ți uiți sau neglijezi obiectivele financiare. O modalitate de a te asigura că te vei ține de ele este prin utilizarea automatizării.
Există numeroase instrumente digitale care te pot ajuta în acest sens. De la aplicații pe telefon, până la servicii oferite de bănci, care să-ți permită să fii mai eficient când vine vorba de gestionarea banilor. Poți crea un cont de economii în care se fac plăți recurente sau aloca sume suplimentare pentru plata datoriilor în același fel.
Și ține minte că la final,dacă ai un plan realist pentru a-ți transforma visurile personale în realitate, ai mai multe șanse să obții succesul, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău.