Pe 24 ianuarie nu sărbătorim doar Mica Unire, ci și Ziua Internațională a Educației. Cu această ocazie, ne gândim la importanța educației pentru o societate dezvoltată și prosperă, suntem recunoscători pentru oportunitățile primite și le mulțumim profesorilor pentru dedicarea lor, în misiunea de a educa următoarele generații.
Știm că profesorii caută mereu idei noi pentru a face orele cât mai interactive și interesante pentru elevi, ca aceștia să asimileze informațiile într-un mod distractiv și practic, prin joacă, iar acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat.
De aceea, Școala de Bani vine în ajutorul profesorilor cu o serie de materiale educaționale pe care să le poată utiliza la ore, o serie de fișe care îmbină noțiunile de educație financiară și cele de cultură generală și cu următoarele materii: educație socială (clasele V-VII), engleză (nivel A1-B2), geografie (clasele V-XI), istorie (clasele V-XII), matematică (clasele V-XI), științe socio-umane, română (clasele V-XII), biologie (clasele V-XII), chimie (clasele VII-XII), franceză (nivel A1-B2), fizică (clasele V-XII) și germană (nivel A1-B1).
Este important ca elevii să observe felul în care noțiunile de edu-fin reușesc să se lege cu restul disciplinelor, să conștientizeze că educația financiară se regăsește în multe dintre aspectele vieții și să observe aplicabilitatea ei practică.
Ce noțiuni de edu-fin pot învăța elevii la orele de matematică?
Exemplu de exercițiu inclus în fișa de matematică, pentru clasa a V-a:
Tata pleacă la piață cu 100 de lei și o listă de cumpărături:
a) Ce rest va aduce tata, după ce a făcut cumpărăturile?
b) Ce rest va aduce, dacă uită să cumpere uleiul?
Ce noțiuni de edu-fin pot învăța elevii la orele de istorie?
Exemplu de exercițiu inclus în fișa de istorie, pentru clasa a V-a:
În următoarea vacanță îți dorești ca, împreună cu familia, să vizitezi Acropola ateniană. Părinții vor acoperi costurile cu transportul, cazarea și masa, iar ție îți revine rolul de a contribui la achiziționarea biletelor de acces la obiectivele turistice din Atena incluse în planul excursiei.
Elevii vor trebui să planifice excursia în capitala Greciei, utilizând template-ul sugerat. Apoi, profesorul va discuta răspunsurile oferite de elevi (2-3 minute).
Cel mai ușor învățăm prin exerciții practice și conexiuni între domenii diferite
Se pare că cel mai ușor învățăm prin conexiuni logice. Copiii înțeleg mai ușor cunoștințele ce țin de finanțe dacă acestea sunt adaptate la materiile din programa școlară, fie că vorbim despre legătura dintre geografie și schimburi valutare, fie că este vorba despre terminologia financiară din limba engleză.
Dacă sunteți profesor, vă încurajăm să descărcați fișele educaționale special dezvoltate și să le prezentați elevilor cum educația financiară poate fi integrată cu alte discipline. Astfel, ei vor învăța o serie de informații interesante într-un mod distractiv și practic.
Fișele se pot descărca accesând acest link: Educație financiară pentru elevi - Școala de Bani | Scoala de bani | BCR