Odată ce te-ai decis că dorești să investești și ai trecut în revistă noțiunile de bază despre tipul de instrumente la care vrei să apelezi în acest sens, este bine să ții cont de câteva aspecte importante.
Planificarea financiară este procesul de organizare a resurselor financiare, iar printre beneficiile acesteia se număra identificarea priorităților, renunțarea la abordările incorecte și siguranța.
Există mai multe lucruri pe care le poți face când vine vorba de planificare: stabilirea obiectivelor (termen scurt-mediu-lung), informarea din surse de încredere, evaluarea avantajelor și dezavantajele produsului și stabilirea riscurilor pe care ni le putem asuma, evaluare periodică și ajustare, urmărirea progreselor.
Principiile investiționale sunt regulile pe baza cărora investești și care ar trebui să te ghideze odată ce hotărăști să faci acest pas.
Investește pe termen lung. În funcție de clasa de active în care ai investit, randamentul anual va fi proporțional cu riscul asumat, însă pe termen lung istoria pietei financiare ne-a demonstrat ca toate clasele de active generează randamente pozitive. În plus, este important să ramai increzator in investitia ta pe termen lung, chiar daca pe termen scurt vei intalni momente de volatilitate crescuta pe pietele financiare.
Randamente anualizate maxime/minime în funcție de durata deținerii și instrumentul ales.
Indici globali
Sursa: Bloomberg, Erste Asset Management Romania
Performanta trecuta nu este un indicator al performantei viitoare.
Diversifică. Este important să ai un portofoliu variat, alcătuit din mai multe clase de active, astfel vei putea să păstrezi un echilibru pe termen lung între riscurile asumate si câștigul potențial. Nu încerca să găsești sau să ghicești cel mai bun produs, pentru că acesta nu există, iar diversitatea îți poate asigura șanse mai mari de câștig decât concentrarea investițiilor doar pe un singur produs.
Fii consecvent. Este important să investești recurent, chiar și sume mici, deoarece astfel profiți de volatilitatea pe termen scurt a piețelor, iar totalul sumelor investite crește constant. Pe de altă parte, o investiție mai mare dintr-o singură tranșă este mult mai influențată de volatilitatea pe termen scurt. Oricum ar fi, important este să mergi mai departe cu demersul investițional.
Volatilitatea ține de variația în prețul investițiilor și este un element cu care toți investitorii ar trebui să fie familiarizați. Ea se referă la creșterea sau scăderea valorii investițiilor și trebuie privită ca o mișcare normală a pieței, pentru care trebuie să fii pregătit și de care trebuie sa tii cont atunci cand investesti. Cu toate că ar putea părea o problemă, cel mai adesea, scăderile de piață reprezintă o oportunitate, nu un motiv pentru a vinde.
Atenționare:
A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc!
Produsele de investitii nu sunt produse de economisire si nici produse bancare. Performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Citește prospectul de emisiune, înainte de a investi.