Știm că vremea de afară pune sub semnul întrebării anotimpul în care ne aflăm, dar oficial a venit primăvara și odată cu ea e timpul pentru o curățenie generală. Și pentru că finanțele reprezintă tema noastră preferată, am pus cap la cap 9 sfaturi pentru curățenia financiară. Spor la treabă!
Atunci când îți organizezi finanțele, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să reunești toate informațiile într-un singur loc. Ia în considerare următoarele: rapoarte de credit, conturi bancare, declarații bancare, datorii, carduri de credit și debit, fonduri de pensii, alte investiții și documente legale. Pentru datele virtuale, poți crea un folder pe calculator unde să salvezi documentele financiare. Include și o copie a numelor și parolelor pentru conturile financiare și dă-o și unei persoane apropiate, pentru cazuri neprevăzute.
Este foarte ușor să aduni diverse conturi de-a lungul anilor. Poate ai rămas cu cont la o bancă de la un job anterior, poate un cont în care ai economisit, dar a fost golit între timp, sau pur și simplu un cont pe care nu îl mai folosești. Adoptă o abordare minimalistă când vine vorba de finanțe și păstrează doar conturile pe care le utilizezi și la care ai acces direct. Ține minte și că unele pot să generez costuri de administrare și atunci este cu atât mai important să le închizi.
Chiar dacă trăim într-o lume din ce în ce mai digitalizată, o mulțime de documente financiare sunt în continuare pe hârtie. Treci prin acestea și elimină documentele vechi de care nu mai ai nevoie. Majoritatea documentelor financiare pot fi aruncate după trei ani, inclusiv chitanțele, facturile medicale, facturile de utilități, declarațiile bancare și fișele de investiții. Documentele referitoare la împrumuturi ce au fost plătite ar trebui păstrate șapte ani, iar pentru conturile active, aruncă documentele individuale pe măsură ce sunt aduse la zi.
Risipim mulți bani în fiecare lună pe cheltuieli impulsive sau recurente. Acestea pot părea insignifiante pe moment dar, dacă stăm să le adunăm, ajungem la sume destul de mari pe parcursul unui an. Eliminându-le acum îți faci o favoare foarte importantă pentru viitor. Treci în revistă rapoartele bancare și calculează cât de mulți bani irosești pe achiziții impulsive. Încearcă apoi să le reduci cu 10% în fiecare lună și chiar să renunți cu totul la ele timp de un sezon.
Atunci când îți ții sub control bugetul, ai cele mai mari șanse să îți atingi obiectivele financiare. Dacă ai încercat deja asta în trecut dar te-ai împotmolit pentru că nu erai bine organizat, poate fi o idee bună să mai încerci o dată după ce ți-ai pus la punct finanțele. Odată ce ai o imagine ordonată și actualizată a situației financiare s-ar putea să-ți fie mai ușor să te ții de planificarea bugetară.
Odată ce ți-ai organizat bugetul, posibil să descoperi că ai la dispoziție mai mulți bani pe care să-i economisești. Automatizându-ți economiile, poți folosi aceste fonduri suplimentare pentru a crea un fond de urgențe sau pentru a pune deoparte pentru vacanțele dorite. Decide-te cât vrei să economisești și folosește opțiunea de transfer direct către fondul de economii. Astfel banii se vor aduna aproape singuri în cont.
Când îți faci ordine în finanțe, asigură-te că fondul de urgență este adus la zi și are suficiente resurse. În felul acesta, când vei avea de-a face cu o situație de criză, îți va fi mult mai ușor să o gestionezi. O regulă bună este deținerea unui cont bancar separat care să conțină echivalentul a 3 până la 6 luni de cheltuieli. Acesta trebuie recalculat atunci când se schimbă valoarea cheltuielilor lunare sau a veniturilor lunare.
Dacă ai datorii care stau degeaba și nu contribui în mod activ la plata lor, irosești bani aiurea plătind dobândă - bani pe care ai putea să-i pui deoparte pentru pensie sau măcar să-i folosești pentru o activitate plăcută. Există două feluri în care poți plăti mai repede datoriile: pornind de la cel mai mic la cel mai mare împrumut sau de la cea mai mare la cea mai mică rată a dobânzii, până când nu mai ai nimic pe lista de plată.
Economiile pentru pensie nu sunt niște cifre fixe, pe care le stabilești și apoi îți vezi de treabă. Trebuie verificate periodic și reevaluate, astfel încât să fie aliniate cu planurile tale de viitor. Când vine vorba de fondul pentru pensii, un obiectiv bun ar fi să pui deoparte 10% până la 15% din venit. Dacă începi mai târziu sau ai economisit mai puțin, încearcă să ai cam de trei ori venitul anual în economii pentru pensii până la vârsta de 40 de ani și de patru ori venitul până la 50.